~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

Jul 1, 2011

PAJERI TERUNG | PEBERET AKU SEUMUR HIDUP....

Pajeri terung adalah antar feberet aku makanan aku, asal gi mkn nasi campur time lunch cnfirm aku cari pajeri nih, klu takder..terasa hampa tahap nak terjun bangunan 18 tingkat (tak berani pun sebenarnya)
Tapi bila ader kadang2 hampa jugak bila rasa masakan tidak menepati selera antarabangsa aku nih!!!! satu2 nya tempat feberet aku mkn pajeri terung adalah kat kedai Pak Lang kat Pintu Gerbang Kg Baru...terbaik, rasa dia sama cam mak aku buat!!! Tapi aku buat lagi sedap kut...lalalallala (angkat bakul kain sendiri)

Meh nak tgk resepi aku buat???? Rajin2 cubalah buat sendiri...!!!!! cnfirm sedap bila hasil tangan sendiri buat!!! Bak kata laki aku lepas mkn kali pertama, bila lagi nak buat nih??? apa maknanya tuh??? maknanya sedaplah..hahahahha!!! (angkat bakul kain lagi...dah berbakul2 dah nih)

Gunakan terung panjang ok....dibelah 2, tapi jgn sampai putus....

Bawang merah (aku suka guna bawang besar), bawang putih, kayu manis, bunga lawang, kerisik, kari daging dibancuh jadikan pes (guna kari lain rasa kurang sedap) dan udang kering (lagi banyak lagi sedap)

Santan perah sendiri...hehehehhehe!!! actually santan yg dah siap perah habis dan niat aku nak wat kerisik sendiri, tapi terasa malas pulak...

(maaf gambar terbalik, malas nak oter dah)
Goreng terung tih dulu, taknak goreng pun boleh...tapi aku suka goreng skit biar separuh masak...sbb nanti takyah lama2 nak masak nak bagi lembut

Campak bahan2 (bawang merah, bawang putih dan udang kering) dlm blender...dah panaskan api..tuang kan bahan2 tersebut dlm kuali, biar sampai naik bau....bunga lawang dan kayu manis masuk sekali

Masukkan pes kari dan kerisik kelapa tadi, goreng sampai agak bau menusuk kalbu

Bila dah sedikit kering, masukkan santan...kacau sampai mendidih, masukkan bahan perasa pak aji (taknak pun takper), garam dan gula sesedap rasa anda

Last sekali masukkan terung, dlm 5 min dah boleh angkat....sedap...!!!! Amaran, jgn letak daun kari tau...nnti hilang rasa pajeri...!!!!!

Dah siap , mkn dgn nasi panas + ikan goreng + sambal belacan + ikan masin + kicap kipas udang...
Fuh...bertambah2 kau....dpt pulak klu ader tempoyak letak cili api...cnfirm mkn sambil nangis hentak kaki akibat nasi dimasak tak ckup...

Selamat mencuba kengkawan....tima kasih sudi baca.


psssttt...sambil masak sambil amik gambar guna hp, sib baik tak jadi pajeri henpon...nyaris2 tau!!!!



3 comments:

ratusiput said...

blogger mmg cenggitu...everytime...everywhere ngan camera.ehehe...tp ratu tak makan terung.pnh terai makan tp lueh balik :)

Mimy Hamid said...

tak shuke makan terung...tapi ramai favvy kan..why haaaaa

zamzarina said...

punya la suka noks...sampai tajuk da jadik PEREBET...

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers