~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

Aug 2, 2012

SEBAB SELSEMA TERLALU LAMA DAH KENE OPERATE....

Assalamualaikum

Korang pernah tak selsema yg terlalu lama dan batuk yg berterusan sehingga berbulan2? Nak bernafas pun ala2 tak sampai dan setiap pagi terasa kahak penuh kat tekak? Dan kadang2 tak sedar sebenarnya waktu tidur korang mengeluarkan bermacam2 bunyi? thats mean berdengkurlah.....

Usben aku memang mengalami masalah nih, 30/7/2012 gi cek kat klinik, then doktor refer ker Hospital  untuk double check dan do Ct scan. Result nya....dia mengalami simptom sinus with tonsil (ada bahasa sains dia tapi aku tak reti nak yebutnya...berbelit gak lidah nih)...so doktor kata kene admit dan buat minor operation.....buang sinus dan tonsil.

Kalau dibiarkan, sinus akan merebak dan sinus nih jenis makan dalam..klu dlm bahawa jawa panggil resdunglah...bila kita selsema terlalu lama dan kerap...dia terus effect kat tekak dan  menyebabkan tonsil bengkak...klu pada kanak2 dia akan merebak hingga ke telinga. Sbb itu jgn abaikan anak-anak kita klu dia selsema terlalu lama...kene bawak jumpa doktor ENT supaya kita dapat tau apa punca dia.

So 31/7/12 usben aku pun kene admit...1st time dia masuk sepital sejak kawin ngan aku....dan aku tak boleh nak jaga dia sampai ke mlm sebab ada anak kecik...anak kecik aku pulak bukan nak dgn org....yg dia nak dgn aku, ngan bapak dia dan dgn mak (pengasuh) dia je, ngan nenek pun dia taknak....susah nak tinggal. Sib baik usben aku jenis memahami...

ADMIT KAT HOSPITAL TAWAKAL...NAMPAK BESAR GAH...TAPI KAT DLM DIA SEMPIT....

SIBUK JE BUDAK TUH NAK TUNJUK MULUT DIA PUN SAKIT.

Nanti aku tunjukkankan gambar lepas operatin pulak....lama giler operatin...7Jam...

Terima kasih sudi baca.


 






4 comments:

Kesuma Angsana said...

moga semuanyer selamat ye

Rosniena said...

i dah alaminya,last year i operate buang tonsil.hidung pun tersumbat sampai tak boleh nafas,last2 ada bende tersekat kat hidung,ingatkan ketumbuhan apa,rupanya hingus pekat tersangkut akibat lama sangat selsema dan batuk.lepas buang tonsil kurang skit demam.pasni makan multivitamin sure ok.

Suraya Baharun said...

semoga semuanya dipermudah kan & sembuh seperti sedia kala..

Mass said...

get well soon ya :)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers