~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

May 7, 2012

TRAGEDI TERJADINYA AIR SOYA

Ok fine, bila dah tua skit nih, ingatan ada sedikit beku2 manja gitew..benda senang jadi lupa..nak amik benda lain terambik benda lain.

Frriday arituh, teringin giler nak mkn dalca daging buat sendirilah, rushing gi beli barang2 time balik keje..dgn harapan boleh masak untuk dinner mlm tuh jugak.Kutip barang semua, tima nak bayar...alamak kacang dal  aku dah bocor then tertumpah sana sini, adik manis kaunter kata pergi tukar...ok, tgk Q kat belakang ada 2-3 org lah...masa tuh pun dan senyum2 sinis pandang aku dgn harapan tak payahlah amik kacang dal tuh lagi....mintak maaf..mintak maaf, tekak akak dah terasa2 dalca daging , then berlari pantas sampai terlanggar rak maggi...adoiiii sengal pinggang 6 min...

Tak pandang kiri kanan, pakai sambar jer, then bayar semula kat kaunter...buat2 senyum kerang busuk kat customer di belakang, ada aku kesah??? aku bayar pakai duit sendiri maaa....lu nak cpt, Q kat kaunter lain...kejam kan?

Sampai rumah, pantas memotong daging yg liatnya, boleh buat labu air...giler! Misi nak merendam kacang dal terbantut bila aku sebenarnya dah tersalah amik......amekkkaw, kacang soya sebenarnya!!!!!! Adoiiiiiii mak tolong, terus otomatik tekak terbantut nak mkn dalca..potong stim betul!!!! Adik kaunter tuh pun tak tegur aku dah salah amik.....tuhlah balasan Allah yg dah dpt cash sbb kerek dgn customer kat belakang2 td...

Soyabean? OMK..what suppose to do with this????? OoOoOOoO

Pantas capai tablet  then terus google how to make your own soyabean...hehehhehe!!!!! Elehhh simple bebenor rupanya....




Step 1
Rendam kacang soya 4-5 hours sampai kembang

Step 2
Kisarkan..aku senang jer...campak jer dlm blander dan kita putarrrrrrrrrrrr, air korang agak2 jer dgn kuantiti soya tuh

Step 3
Tapiskan, alah korang guna penapis kain teh tarik mamak tuh...klu takder, cari kain yg bersih2 dan tapis...abis citer...opsss tapis dan perah, setakat tapis jer...mau 2-3 titik jer...hehehhehe, perah cam perah santan..tuh pasal aku suh guna penapis kain cam kat kedai mamak tapis teh tuh...senang bangat sih!!!

Step 4
Dah perah kasi letak dlm periuk, dan klu korang rasa cam pekat sgt, korang boleh tambah lagi air bagi sedap2 mata dan mulut merasa...kita rebus sampai mendidih...daun pandan jgn lupa...kasi bubuh sekali, biar aroma dia menyengat jiran sebelah!!!

Step 5
Bila dah mendidih, tutup api then korang tapis sekali lagi, kali nih guna penapis teh yang biasa mak2 korang perah santan tuh...penapis plastik...klu nak guna penapis teh tarik kedai mamak pun boleh.....sama jer.....ia adalah untuk menghaluskan lagi susu soya selain membuang2 hampas 2 berjaya bersembunyi...

Step 6
Tambah kan air gula dlm air soya korang, klu suka guna gula merah lagi marvelous pastu....Apalagi....kita minum dulu...panas2..sedapnya!!!! Sunggguh jimat!!! 1 paket soyabean 500g  RM 2.30 boleh bikin air soya 2 botol mineral besar...minum sampai kembung....senang tak? senang tak? tarasa cam nak buat tau fu faa pulak lah.....tapi mana nak cari garam buah2an????? tak pernah aku kenal camner rupa garam buah-buahan tuh....ada sesapa tau mana nak dapat????

Selamat mencuba......

4 comments:

azam said...

sedap nih....hehehe

azam said...

saya air soya no 1

mama aleen said...

dulu masa bujang suka gak buat..
dah kawen malas pulak.. hehe

Mimy Hamid said...

uii senang dan jimat...inilah hikmah salah amik barang..tup tup rezeki ke lain...

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers