~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

Apr 29, 2011

PETUA | Makanan Peghilang Bau Badan....

Meh kita kongsi2kan petua ini.....jika ada kengkawan, sedara mara, adik badik yg dlm kategori badan berbau leh suggestkan dia petua2 nih ok...klu segan nak ckp straight to the point...bagi jer email kat dia...dan jgn lupa letak note kat last email...

"PETUA NIH ELOK ANDA GUNAKAN" heheheh dgn harapan org itu paham apa yg anda cuba sampaikan....


Bau badan merupakan masalah yang dapat menurunkan tingkat kepercayaan diri seseorang. Bau tidak sedap yang dikeluarkan dari tubuh adalah disebabkan karena banyak hal.

Salah satu faktor yang menyebabkan bau badan adalah makanan. Dikutip dari hoswtuffworks, jenis bawang-bawangan, kunyit, daging merah dan makanan pedas, merupakan makanan pemicu aroma yang tidak sedap. Untuk itu, Anda perlu mencegah makanan yang disebutkan tadi, setidaknya mengurangi makanan-makanan tersebut.
Namun, ada juga makanan yang dapat mencegah bau badan. Apa sajakah itu? Berikut empat makanan yang dapat memngurangkan aroma tubuh yang kurang sedap.

Tomato
Tomato merupakan antiseptik alami yang dapat membunuh berbagai macam bakteria, termasuk bakteria yang membuat tubuh beraroma kurang sedap. Seperti dikutip Curebum, bau badan boleh hilang dengan sering minum jus tomato. Disarankan minum jus tomato sebanyak tiga kali sehari. Jus tomato tidak hanya diminum, tapi boleh juga dicampurkan dalam bathtub, sebagai penambah ritual mandi Anda.

Teh hijau
Bau badan mungkin disebabkan oleh faktor lingkungan, seperti polusi, matahari dan debu. Bau badan karena faktor lingkungan dapat diatasi dengan bahan yang mengandung antioksidan. Antioksidan yang baik untuk mengalahkan aroma tidak sedap pada tubuh adalah teh hijau. Teh hijau juga memiliki aroma khas. Bila rajin meminumnya, maka bau segar dari teh hijau dapat keluar dari dalam tubuh.

Seledri
Seperti dikutip Foodscout, daun seledri dapat melawan bau badan. Kandungan seledri dapat melawan racun yang ada di dalam tubuh penyebab bau badan. Jadi, jangan lupa memasukkan seledri dalam makanan sehat Anda.

Jus rumput
Jenis rumput tertentu dapat dijadikan sebagai minuman. Mungkin kedengarannya aneh, tapi jus rumput sudah banyak dijual di gerai minuman yang ada di mall-mall. Dilansir dari Foodscout, khasiat jus rumput dipercaya dapat mengatasi aroma tidak sedap pada tubuh.


.....................selamat mencuba. kalau tak berjaya juga...pegi jer care4 beli deadoran...............


3 comments:

EJA said...

huhu..eja pernah naik bus..tiba2 naik sorang llaki..ya allah..bau ketiak memang dasyat..menusuk ke hidung hinggala ke jantung..dasyat gila bau ketiak..rasanya semua dalam bus tu pun tercium..eja cepat2 letak minta wangi kat hidung..sebab rasa nak munth.huhu..

ratusiput said...

pakai deodorant pun kdg2 tak ilang bau...tak kekal lama.bila panas peluh2 dtg balik bau dia..perghh...pening2 jap pale... :)

Zallyna said...

eja : sy nih ari2 bau busunk tau..keje mangadap org ginilah jadinyer...rasa cam nak jer letak statemnt nih atas meja then agihkan kpada pembawa bau2 badan nih heheheheh

ratu : betul gak tuh..kadang2 deadoran tak byk membantu

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers