~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

Jul 26, 2012

RESEPI AYAM REMPAH KAW-KAW | gambar WW jadi tarikan


*gambar yg diulang guna*


Ada pulak yg mintak resepi ayam rempah kaw-kaw aku nih....Dahlah bahan2 dia aku pakai hentam jer...try and error (biasalah aku memang suka hentam untuk resepi2 main masak-masak nih....sib baik blm pernah sakit perut)

sangat senang.....

1/2 ekor ayam dipotong sederhana
1/2 sudu  kunyit serbuk
1/2 sudu serbuk cili (nak pedas boleh lebih)
1 sudu serbuk kari ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil jus lemon (tak bubuh pun takpe)

Dah basuh ayam bersih-bersih, gaulkan ayam bersama bahan2 diatas. Biarkan 15 minit.

1/2 inci halia
1bijik bawang besar  India
4 bijik bawang putih
3 batang serai
Sedikit jintan putih dan jintan manis (ikut suka korang nak banyak mana)
Daun kari dlm 8 helai

Bahan nih korang blend guna blander kering yer...supaya tidak berapa nak hancur sangat..sblm blend cincangkan (guna perkataan cincang ker?) halia, bawang dan serai tadi.

Dah siap blend...gaulkan pulak dgn ayam yg dah diperap sebentar tadi...cewahhhhhhh!!!
Haaaa....biarkan setengah jam...bagi dia meresap hingga ke tulang2....hehehehehe

Sementara minyak nak panas, masukkan tepung jagung 2 sudu dlm perapan ayam tadi dan gaul2 kasi sebati....

Haaa...pelagi kasi gorenglah dlm minyak yg banyak dgn api yg sederhana...agak2 nak masak korang baling lagi daun kari (daun kari yg lain tau...bukan yg kat atas td tuh)....Goreng sampai masak.Huh sedapnya....bila kita letak tepung jagung, hasilnya jadi ranggup....kepada yg tak suka ranggup2 tuh tolong SKIP tepung jagung

Ok siap....boleh dihidangkan, pasti menarik perhatian anak-anak.....Eh..eh...tarik perhatian laki aku "dia suh buat lagi arinih" hehehhehehehe.

Terima kasih sudi singgah



8 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

terliuuurr!!

SoLy SoLicious said...

ok..saved... nnti mntak mak buatkan..hee..mekasih ^^

Cho Zila said...

alamak sangat menggiurkan.. sedap sesangattu...
ni kena cuba cara gini lak...

Pelangi Mulus said...

Sedapnya terima kasih sudi berkongsi resepi

Kesuma Angsana said...

tq, yg pasti mesti sedap kan

ct rahani said...

menarik resepi nih.. boelh cuba jugak la.. tq sis for sharing.. :)

Mimy Hamid said...

aku nk try buat weekend la...tq beb

~SaTo OrEo~ said...

yeahhh.. nnt leh cuba.. maceh norrie.. ;)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers