~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

Jul 24, 2012

FOBIA DGN AIR TEBU



Tebu yg terbiar..dahlah bawah tuh longkang...tikus2 cnfirm banyak....eeeee

Biasa dorang buang kulit tuh bukan habis pun...sekadar buang jer..pastu terus mesin....mana ada basuh2 pun.

Assalamualaikum...
Sapa suka minum air tebu???? Angkat tangan tinggi2.....

Masa zaman2 hingusan tebu adalah salah satu kudapan paling enak pernah dimkn di muka bumi ini, selalu kene marah ngan mak klu tebu dia hilang sebatang kat belakang rumah. Memang jadi tebiatlah..cuti sekolah sabtu ahad, aku akan potong tebu mak, then panggil kengkawan 2-3 org...patah2kan tebu ikut ruas..then bahagi sorang 2.  pastu nak lebih feel isap air tebu tuh harus panjat pokok jambu...kenapa pokok jambu..tak pokok rambutan??? biasa dgr org panjat pokok rambutan kan???? Pokok rambutan kat umah aku super tinggi dan banyak kerengge...Pokok jambu rendah jer, dan daun dia lebar2...boleh sembunyi diri...eh..eh..bukan pokok jambu batu tau...pokok jambu susu...yg daun dia lebor2 tuh!!!

Lepas kunyah2 abis madu tebu disedut sepah harus dibuang (disini ada peribahasa yer)...hampas harus campak kat bawah...esok lusa mak aku  jugak tukang sapu..hehehehhehe!!! Time nih kantoilah...

Ini cerita masa aku umur 9-10thun dulu, sekarang aku dh fobia nak minum air tebu dek kerana ada salah sorang kwn..(kwn kpd kwn aku) yg meninggal akibat jangkitan kencing tikus. Setelah dikaji, virus itu dtg dari air tebu. Tebu2 yg belum diproses selalu dibiarkan terdedah kepada bahaya dan tikus memang gemar tebu...(cth kat gambar diatas) terbiar atas tanah tanpa ada perlindungan.HuHuHuhuuuu...Hilang sudah nikmat menikmati air tebu yg lazat....

Time2 pose nampak air tebu tergugat jugak kan...terliur2 jer rasa.  Tapi bila difikir2kan balik seram pulak nak minum air tebu....rasanya dah 5-6tahun jugak aku tak minum air tebu..Klu rasa nak minum jugak kenelah banyak tawakal agar segala bahaya dan kuman2 dihindari...Insya Allah.

Terima kasih sudi baca....


10 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

dah bertahun tak minum air tebu..

Rai said...

aduhh..kena tahan la macam ni.. balik kampung baru boleh minum tebu.. ayah saya tanam sendiri..

Mass said...

mak aih..terus insaf xnak minum air tebu lagi..lagi satu sebab air tebu ada serdak yang bahaya utk sistem badan..yeke...

Suraya Baharun said...

memang sedap air tebu ni..tapi dah lama tak minum..lagipun kalau minum selalu tak baik untuk kesihatan sebab manis sgt..

Mooniqueen said...

Memang tak suke minum air tebu...

Kesuma Angsana said...

KA minum kalau yg dibuat sendiri je !

AnneRaini said...

huhuhu haruslah tak minum tebu lepas ni...

Rosniena said...

uwek

ct rahani said...

klu sy lak nak minum air tebu kat umah mil je.. sbb dia ader mesin tebu sndiri.. pokok tebu pun amik tepi umah.. selalu mmg suh hubby buang betul2 kulitnya.. beringat sebelum kenakan.. :)

CikTeh said...

Assalamualaikum dan Hai... Kami dari Lensa Film Sdn Bhd. Kami sedang mencari peserta untuk program tv "ADA BERANI" MUSIM KE-2. Untuk pengetahuan saudara dan saudari, program ADA BERANI musim pertama siaran ulangan sedang di tayangkan di TVi pada hari Khamis jam 2.30 dan 11.30 malam pada hari yang sama. Jika saudara dan saudari berminat untuk sertai program ini, kami harap agar saudara dan saudari boleh bagi contact number untuk senang kami hubungi. Actually program ADA BERANI ni bertujuan mengatasi masalah fobia yang dihadapi oleh seseorang. Jadi, jika saudara ada fobia yang nak diatasi, boleh lah sertai kami. Saudara juga boleh layari website kami seperti yang tertera di bawah ini ataupun fb ADA BERANI boleh klik link ini

http://www.facebook.com/adaberani.buatjer?fref=ts
http://www.facebook.com/AdaBerani2012?fref=ts
atau taip je ADA BERANI.
www.lensafilm.tv
atau blh jga menonton rancangan ADA BERANI di youtube
http://www.youtube.com/watch?v=5MBUjUX-IWI
http://www.youtube.com/watch?v=RYI-WEWt3kk
http://www.youtube.com/watch?v=GfnmUm49RVc
http://www.youtube.com/watch?v=uQ1CSHJ-xqk
http://www.youtube.com/watch?v=RiBJjhTKhcQ
http://www.youtube.com/watch?v=NFil9fjvn9o
http://www.youtube.com/watch?v=mwd-Irt26Y0
http://www.youtube.com/watch?v=gawVdhaDUFc
http://www.youtube.com/watch?v=U7jhqMILsZo
http://www.youtube.com/watch?v=bjigMCxGm3E
http://www.youtube.com/watch?v=3Z_uUhulA1Q

Jika ada kawan-kawan lain yang berminat untuk mencuba atasi fobia boleh juga contact kami di:

Office: 03-2092 1488
Anis: 012-3959699
Azila: 019-2132369
Azura: 019- 8692984
Akma: 0179088568

Insyallah pengambaran akan di buat pada bulan 1 akan datang.....

Terima kasih

Ada Berani Buat Jer
Lives in Damansara, Kuala Lumpur, MalaysiaFrom Kuala Lumpur, MalaysiaKnows Malay, English

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers