~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

Jul 20, 2012

CARA PREPARE SOLID FOOD BABY KECIKKU....

Assalamualaikum....
Hari ini Hari Jumaat...Esok Sabtu, bermula ibadah puasa kita 1 Ramadhan...Alhamdulillah, Allah masih panjangkan usia kita semua untuk sama2 menjalani Ibadah Puasa yg sentiasa ditunggu2 saban tahun...*raya pun tunggu jugakkan...memang excited bila dah ada anak...kan..kan..kan...*

Since anak kecil ku berusia 6 bulan aku dah prepare solid food berbentuk nasi. Nestum dah lama dia bedal since umur 4 bulan....hehehhehehe!!!! Arahan doktor terpaksa di skip memandangkan dia kuat melalak sebab lapar....bagi susu 8 oz pun tak ckup....dia lahir 3.83kg, jadi perot pun besar...mcm mak dia!!!! Itu tipu** perot mak dia lagi besar..

Anak aku memang aku tak bagi solid food segera cam jenama HEINZ yg banyak dipasaran sekarang, w/pun berasaskan buah2an tapi status kehalalannya 100% diragui....untuk kepastian korang boleh cek dgn JAKIM ok.

So nih adalah cara 2 aku prepare solid food untuk anak aku....setiap hari, sblm aku pegi kerja aku akan bekalkan kepada pengasuh dia....boleh mkn 2 kali sehari...perot kenyang dia diam.


Masuk beras segengam dlm periuk dah letak atas dapur....air harus kasi banyak untuk mempercepatkan beras mengembang

  Bahan yg biasa aku guna, ikan bilis, carrot dan bayam....klu weekend aku kat umah aku akan tukar skit menu dia, brocolli, carrot, salmom, ikan, ayam atau udang....pastikan ikan bilis tuh korang buang tulang tau...bahaya tuh untuk sikecik...

Nasi dah mengelegak, campak pelan2 bahan2 tadi....biarkan smpai lembut semua bahan2 yer...

Bila dah masak, camnihlah jadinya...Tolong jangan bubuh perasa tambahan seperti GARAM, GULA atau PAK AJI. Bahan2 yg disediakan dah ckup rasa...masinnya ikan bilis...manisnya sayur2an...baby belum sesuai bagi semua2 tuh...INGAT!!!! bukan aku ckp....DOKTOR  Choo pakar Peadiatrik HKL yg ckp...haaa...menu nih pun dialah yg kasi masa anak sulung aku admit dulu (masa tuh anak sulung aku 8bulan)

Then amik penapis santan nih, belilah kat kedai 2hengget....hehehehhehe...khaskan untuk lecek nasi baby jer....jgn korang tapis cili dah...aku tak suka blend sbb nasi akan terlalu hancur...tak comel tau!!!!

Kaci lenyek nasi sikit2.....sampai habis satu periuk tuh...."tangan memang lenguh....." klu yg tak lenguh tuh boleh kira ajaiblah...heheheh

Inilah hasilnya.......cantik bangat kan....rasa pun sedap, klu anak aku mkn tak abis aku tukang bedal...masukkan dlm container panas ....boleh tahan sampai kul 4 ptg...

Ok...ready nak hantar pengasuh dia...container tuh free masa beli aircond...hehhehee, klu beli kat luar aku taktau harga


Ok siap...sesapa yg baru nak cuba2 bagi solid food kat anak uoll boleh cuba....senang, jimat....dan berkhasiat....

Senang2 aku kongsikan cara buat dessert tuk baby yg berasaskan buah-buahan

Terima kasih sudi baca

5 comments:

CikPuan Ira said...

khas utk si kecil

htpp://kamiboolat.blogspot.com

:: Mrs.Eady :: said...

Wah wahhh..

Mimy Hamid said...

aku baru berjinak solid food...eksited weh..semalam gigih potong epal blender..nengok fayel makan...huhuhu..aku nk beli flask tu la..tlg aku mana nak cari

~SaTo OrEo~ said...

terbaik weh..aku tatau lak tips tenyeh dekat penapis tu..huhuhuh.. boleh tiru pasni.. :p

Mrs. Norrie said...

mimy : kedai baby ada jual...takpun ko cari kat kedai2 barang letrik kut. Aku arituh dpt free.....

Suzi : cam nak tambah anak cpt2 jer nih...khalif tak mkn nasi lembek dh kan..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers