~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

Oct 13, 2011

VIRUS HFMD MELANDA ANAK-ANAKKU



Sehari selepas discaj dari wad...getting better!!! Sebab tuh mampu tersenyum
lihat di dagu dia...kesan dari sakit tuh...kat tangan tak berapa jelas

Apa itu HFMD ? Hand, Foot, Mounth Disease...dlm bahasa melayu tulin versi pulak bermakna Virus Tangan Kaki dan Mulut sedang menular dikalangan anak-anak. Dua org anak aku turut dijangkiti jugak...sian dorang, sakit mulut..sakit tapak kaki dan sakit tapak tangan...siap bernanah2...hisssssss, cam ala2 kudis buta tuh!!

Dua hari warded kat Inst. Pediatrik HKL. Pening kepala aku...aku dah ler tak berapa larat nak bergerak sana sini, sib baik usben aku dapat kebenaran utk EL..dialah yg banyak membantu. Klu sorang admit masih gagah lagi, tapi kali nih dua2 serentak...Klu laki aku tak boleh cuti..mau aku terberanak kat wad kanak-kanak tuh....

HFMD nih sejenis penyakit berjangkit, so anak aku dpt pun dari sorang baby 9 bulan kat tmpt pengasuh dia...biasalah anak gadis aku nih suka bergomol ngan baby tuh....tak tau pulak baby tuh dah diserang HFMD...mungkin baru nak bermula...then dia kongsi pulak air minum ngan bang dia...maka dua2 terus terjangkit..

Penyakit nih berjangkit secara pantas tanpa ader hint2 traffic light...huh! serammmmmmmm jer..
Tak sampai hati tgk anak aku nangis setiap masa, so bawak pegi HKL..check2 terus kene admit..pada asalnya aku hanya bawak anak gadis jer checkp up, bila doktor kata kene admit, aku terus ckp si abang pun sama cuma blm teruk..doktor tuh aper lagi, cpt2 buat surat tuk admitkan sekali abang dia.

Dorang admit kat wad KK6, tempat biasa klu dimasukkan wad...tdo satu malam penuh penyeksaan, then bila doktor pakar dtg esoknya, suruh discaj dan kuarantinkan saja di rumah....Alhamdulillah!!! Hilang lelah aku sekejap!!! Aku rela duk umah dari jaga anak diwad...suatu penyeksaan...!!!!

Mulanya Aku rasa pelik jugak kene kene discaj, doktor kata anak aku dlm kategori masih aktif bermakna virus tuh bukan dlm kategori kritikal. Dia takut akan berjangkit dgn budak2 lain yg kebanyakkan dlm wad masa tuh baby bawah 1 tahun. Ok Fine...balik rumah dgn hati gumbira w/pun terpaksa ambil EL untuk jaga anak-anak...

Menurut fahaman doktor yg merawat, penyakit nih dtg dari tanah...so lepas nih kene berhati2lah..kene bersihkan diri anak2 sebelum dorang mkn, minum tdo..


Terima kasih sudi baca

4 comments:

Mimy Hamid said...

penyakit ni camner...apa simptom dia...mulut berdarah ke hapa...baisa dgr tp tak tau..bahaya ke x

Mrs. Norrie said...

simptom dia mulut mcm ader ulser putih2 tuh...ala2 cam demam campak, cuma tumbuh kat tangan kaki dan mulut jer...tmpt lain takder.

Bahaya jugak, boleh lumpuhkan sistem organ dalaman.

MaZnie said...

alaaaa....siannya diorg! Anak aku dulu pn ada kena.Biasalah bila dah duk Taska ni segala penyakit berjangkit akan senang dapat!! kita je kena standby ambil EL.huhuhu

deno said...

PENYAKIT NIE PERNAH TERKENA KAT ANAK BUAG DENO... KALAU TAK RAWAT BAHAYA SANGAT...

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers