~Oh MY Gucci~

TQVM MYFOLLOWERS...

Jun 16, 2011

Nak KENTUT pun tak boleh....

Tgk pada tajuk entry aku kali nih rasa mcm kureng sopan....Opsss tunggu dulu, aku cuba menerangkan dgn ayat2 yang lebih sedap didgr dek halwa telinga.

Danish (anak aku), ohhh my super hero idaman makcik2 kepochi kat umah aku...dia nih selalu mengalami sindrom SEMBELIT tahap agak separa kritikal. So mlm tadi dia kata nak BERAK..adusss dgn ayat manis versi kanak-kanak..nak ooooooooukkkkkkk!!!! Then aku ckplah...oooukkkk jelah....

Tak pasal2 dia menangis, dia kata kat aku...NAK KENTUT PUN TAK BOLEH NIH!!!!! camner nak oooouuuukkkkkkkk...Hahhahaha rasa nak terguling aku dari sofa empuk yg tgh kusyuk menonton Mickey Mouse club house...tapi aku dlm hati memang rasa sungguh kesian, sebab dia menangis sgt laju sambil  cuba meneran2.

Teringat aku Buah Naga yang ada dlm freezer...aku potong2 dan sumbat dlm mulut dia...memang dia akan ludah keluar, sbb dia bukan pengemar buah2an yang lembek2..tapi aku paksa jugak..masuklah sedikit  ...dia cuba nak muntahkan, aku tutup mulut dia..nak taknak dia telan jugak...Selang setengah jam mcm tuh...terus dia boleh membuang sisa makanan yang dah terperap hampir seminggu dgn selesa tapi still menangis jugak, mungkin terasa kesakitan...Buah Naga memang cukup serasi dgn dia

so kat sini aku nak bagi sedikit PETUA utk kanak2 yang menghadapi masalah yang sama.

Bagi dorang mkn buah Naga yang isinya berwarna merah ok, isi warna putih takder effect langsung (aku dah cuba)...klu susah nak mkn, blendkan...amik jus dan bagi minum, klu susah gak dorang nak minum, masukkan dlm picajari dan terus picitkan ke dlm anak tekak....Insya Allah mudah2an berkesan...

Petua ini juga boleh digunakan untk org dewasa...tapi kena amik dlm kuantiti yg banyaklah..klu boleh sebijik...Selamat mencuba....klu tak berkesan silalah bawa jumpa doktor..kemungkinan anda atau anak anda tidak sesuwei dgn buah naga....


Buah NAGA MERAH 

Buah NAGA PUTIH
(pastikan perbezaannya nyer)

Terima kasih sudi baca....muaxxxx ^^


4 comments:

ratusiput said...

anak ratu kalau sembelit makan pisang :)

Zallyna said...

ANAK YG NIH MEMANG PEMGEMAR PISANG TEGAR...TAPI TAK MEMBANTU UTK MELAWASKAN..HEHEHEHEH!!! TAK SESUAI DGN DIA.

MaZnie said...

Wei norie....go g klinik minta ubat utk anak ko buang air besar...anak aku yg sulung tu dulu cam anak ko gak la, seminggu baru melepas...doktor akan kasi uabt yg masuk ikut ponggong tu...x sakit pon. masuk air tu sket je...pastu sure dia dh nk terberak! dari paksa makan pon susah gak kan! trylah...ubat tu kat farmasi pon ada. Alhamdulillah, ank aku dh besar skrg ni dh xde la susah nk buang air besar.

Zallyna said...

memang selama nih pakai ubat ikut bontot tuh...tapi tak berapa elok klu selalu sgt pakai...so cara terbaik kata doktor bagi buah2an...buah2 lain tak berkesan...buah nih yg ok...nak taknak kene paksa gak...
bila umor adh masuk 4 tahun, biasa akan ok dgn sendirinya

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Son Danish

Lilypie Fifth Birthday tickers

My Beloved Doter - Danisha

Lilypie Third Birthday tickers

My Beloved Doter Dayana

Lilypie First Birthday tickers