Selepas tgk maharaja lawak yg first, Kumpulan Balas duk citer pasal Hantu Karipap pi Hostel, hati terus melonjak2 nak makan karipap hasil tangan kanan aku ini...aku klu bab2 kuih nih malas skit nak buat...beli kat makcik kuih bawah flat lagi senang.....
Tapi entah kenapa hati nih rasa nak buat sendiri jer....sebelum2 tak der pun rerajin nak buat...memang malas tahap gaban...ader depan mata aku bedal...takder aku gi cari....
Ari sabtu arituh sedang memilih2 ayam2 segar nak buat sup..tetiba mata kecik nih terpandang pakcik naik lori jual ubi2 dari ladang sendiri...hati terus melonjak riang sambil berbunga2 orkid mekar kat hati nak pi join gak makcik2 kepoh memilih ubi2 yg cantik2 dan enak...beli tak banyak pun...4 bijik jer...!!! ckuplah 4 tekak nak mkn...
Memulakan aktiviti ptg pas mkn lunch..memotong2 ala2 dadu ubi untuk dijadikan inti campaur isi ayam...feh sedapnya...(gambar tak sempat nak snap..mana nak pegang pisau..mana nak pegang kuali, mana nak pegang kemera...silap2 jadi karipap inti kamera). Siap membuat inti ingat nak terus buat doh..tapi terbantut dek kerana laki aku menjerit dgn suara ala2 kekenyangan....
Pukul 5pm
Laki aku : Danish..Eca jom mandi, papa nak gi KLCC
Haaa KLCC....ye ker nih??/ ke umpan anak aku jer suh mandi???
Anak aku pantang sebut KLCC...laju jer..aku yg besar nih dia tak nampak..pakai langgar jer..
Laki aku : Yang, gi lah siap2..kuar gi jalan2 jom...boring pulak..kita gi KLCC ker...
Aku : Yelah2....(w/pun dlm hati malas jer rasa sebab tau...itu misi jejalan..bukan misi shopping...heheheh)
Pukul 10pm sambil layan Maharaja Lawak...
Laki aku : Adusss cam lapar lah hujan2 nih...tadi ptg nak buat karipap kan...dah siap ker..?
Aku : kan keluar tadi, mana sempat nak buat....tapi klu nak sekejap jer...
Maka aku pun pegilah buat utk sang suami yg kelaparan...
Mau resepi karipap????? nak amik kat bawah nih...
RESEPI KARIPAP PUSING PENING KEPALA
Bahan-bahan
Bahan2 inti:
300gm isi ayam – dipotong kecil
4biji ubi kentang – dipotong dadu
4biji ubi kentang – dipotong dadu
2 sudu besar serbuk rempah kari ayam – dibancuhkan dengan sedikit air supaya menjadi paste
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun sup – dipotong halus
1 ulas bawang putih – dihiris halus
1 ulas bawang putih – dihiris halus
3 ulas bawang merah – dihiris halus
sedikit minyak untuk menumis
cara:
1. panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi
2. masukkan rempah kari, isi ayam dan kacau rata
3. kemudian masukkan ubi kentang, air, garam dan gula secukup rasa sambil dikacau lagi
4. masak sehingga ubi kentang menjadi lembut dan kuah menjadi pekat dan kering
5. angkat dan biarkan sejuk
Bahan-bahan untuk doh:
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 – 3/4 cawan air
cara:
1. masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan dan campurkan garam ke dalamnya sambil digaulkan sebati
2. buatkan lubang ditengah2 tepung tadi dan curahkan minyak masak dan gaulkan sehingga sebati
3. setelah itu tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli tepung sehingga tidak melekat di tangan dan sehinggalah doh sebati....
4. Canaikan doh sebesar yg boleh dan gulung...kemuudian potongkan....
5. Doh yg telah dipotong, canaikan kembali dan kemudian isi inti...dan klimkan..tak reti klim leh guna acuan jer...
6. Dah boleh goreng..goreng dgn api yg kecil...
Sedapnya..selamat mencuba...hehehhe...klu tak paham leh tanya2...aku rasa cam ade yg tertinggal....takleh nak igt pulak step2 dlm keadaan mengantuk nih...
3 comments:
ske mum karipap pndai wat..
entry terbaru dekcik singgah lah..
http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/04/bersyukuralhamdulilah.html
leh pnjm respi la nanti....peberet ni karipap pusing :)
aku br plan nak buat sebab penangan minah karipap...thanks share resepi
Post a Comment